E536 in UE

Fără să alunecăm în teorii conspiraționiste paranoice pe care, dacă le-am lua în seamă, am ajunge să privim lumea cu groază, de sub un pat ascuns într-un bunker, azi am decis să împărțim cu voi ce-am aflat despre acest E536 care a ajuns să fie atât de prezent în viața noastră cotidiană.

Pe numele de familie, de ținut minte, Ferocianură de potasiu, E536 este un antiaglomerant, care dă sării aspectul acela de nisip de plajă fină și photoshopată și se pare că în ultima vreme nu mai găsim magazin care să nu vândă sare amestecată cu acest aditiv. Ce mai! Tușeam dacă nu adăugam un E si la sare.

E536 ferocianura de potasiu

După cum se vede, gramajul E536 nu apare indicat pe cutie.

Căutînd informații, am dat, cu surpriză, peste o întrebare a europarlamentarul Daciana Sârbu, adresată comisiei europene:

„Ferocianura de potasiu sau E536 este clasificată ca fiind o sare neutră și este din ce în ce mai întâlnită în alimentație, prin introducerea sa în sarea iodată ca antiaglomerant.

Aceasta este ușor toxică, adăugând acid pentru soluția apoasă a emisiilor de gaze toxice de cianură de hidrogen. Deși nu este mutagenă, aceasta poate provoca iritații, dacă este ingerată, inhalată sau în cazul în care vine în contact cu pielea.

Efectele adverse ale aditivului alimentar E536 cresc odată cu cantitatea și regularitatea cu care sunt introduse în organism, așadar ele sunt toxice în cantități mari; acestea se acumulează oricum pentru că sarea iodată este din ce în ce mai frecventă în majoritatea produselor alimentare.

În Marea Britanie adăugarea acestui antiaglomerant în sarea de masă este interzisă.

Având în vedere faptul că acest aditiv alimentar este considerat toxic și că un stat membru al Uniunii Europene a decis deja interzicerea sa în produse alimentare precum sarea:

1. De ce fel de informații dispune Comisia în ceea ce privește siguranța alimentară a sării care conține antiaglomerant E536?
2. Poate spune Comisia dacă consideră necesară interzicerea acestui aditiv alimentar, având în vedere toxicitatea sa?”

După care a urmat răspunsul politically correct al comisei:

„Ferocianurile, ferocianura de sodiu (E 535), ferocianura de potasiu (E 536) și ferocianura de calciu (E 538) sunt autorizate pentru a fi folosite ca antiaglomeranți în sare sau înlocuitorii de sare până la un nivel de 20 mg/kg sare, în conformitate cu Directiva 95/2/CE(1) privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii.

Regatul Unit a implementat toate aspectele acestei directive. Folosirea ferocianurii de potasiu (E 536) în sare și înlocuitorii de sare până la un nivel maxim de 20 mg/kg de sare este, prin urmare, permisă în Regatul Unit, spre deosebire de ceea ce se afirmă în întrebare.

În 1991, Comitetul Științific pentru alimentație a stabilit o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 0,025 mg/kg greutate corporală. Această DZA nu poate fi atinsă decât consumând 75 g de sare (adulți) sau 19 g sare (copii de 15 kg). Acest lucru nu este posibil în condițiile unei alimentații normale.

Având în vedere utilizarea limitată a ferocianurii de potasiu și expunerea limitată a consumatorilor la aceasta atunci când este folosită în sare, Comisia nu intenționează să interzică acest aditiv alimentar.”

Cât reprezintă aceste 75 de grame de sare? Un pumn. Pentru gurmanzi, acest pumn nu ajunge nici pentru o măsea. Sarea o găsim peste tot: de la blatul de pizza, brânză, cascaval, junk food, până la cârnații de casă unde se adaugă jumătate de sac de sare. Răspunsul acestui domn este cel puțin halucinant. Ia de-aici gurmandule român, înfulecător de brânzeturi, murături și caltaboși. Dacă această comisie europeană, ale cărei tălpi le pupăm de când am intrat în UE, zice că trebuie să înghiți un gramaj zilnic de ferocianură de potasiu, nu ai nici măcar opțiunea să spui NU.

Îngrijorător, zicem noi.

Be Sociable, Share!
VânturăLume
Pentru că cea mai mare drumeție este cea din noi

NO COMMENTS

Leave a Reply