intrebari job

Cred că am pățit-o cu toții: ne-am dus la un interviu cu gândul că sigur nu ni se vor pune întrebările clasice și că sigur intervievatorul ăla este mai creativ decât un driopitecus. Ei bine, greșit. De cele mai multe ori, se-ntâmplă fix așa: ajungi acolo, apare o tipă care se holbează la papucii tăi, te duce într-o încăpere, te poftește pe un scaun, se proptește pe scaunul din fața ta, spune trei vorbe despre companie și despre poziția pentru care ai aplicat, apoi începe să te-ntrebe aia și aialaltă în timp ce se holbează la toate defectele tale fizice sau dacă nu ți-a rămas mac între dinți.

1. Povestește-ne despre experiența ta.

E normal să fii întrebat asta. E mult mai normal decât să fii întrebat ce calități și defecte ai. Dacă ai experiență cu carul, ai putea povesti despre un proiect sau mai multe proiecte de suflet. Dacă nu ai experiență și nici nu știi cum să justifici timpul pierdut aiurea, poți povesti despre câteva proiecțele personale. Sigur ai așa ceva. Sigur ai învățat ceva din ele. Subliniază faptul că ești o fire curioasă, care vrea să cunoască multe și că ai avut o perioadă de tranziție în care ai experimentat, înainte să îți stabilești o direcție.

2. Ai întrebări?

De multe ori, oamenii pleacă de la un interviu fără să mai întrebe ceva. Își amintesc, în cel mai rău caz, acasă, când faptul e consumat. Dacă nu ai întrebări pentru că nu îți vine absolut nimic în minte, ai putea aplica metoda inversă. Pune și tu întrebări stupide: care sunt calitățile companiei? care sunt defectele companiei? Așa cum am zis mai demult, unde se vede compania în 5 ani? Care sunt highlight-urile companiei? Cu se se laudă cel mai mult? De ce a plecat persoana care ocupa poziția pentru care ai aplicat tu? Dacă nu ai reușit să răspunzi la întrebarea: care sunt așteptările tale salariale?, acum e un moment bun în care s-o-ntorci? Ce știe angajatorul despre tine? Poți să le spui că nu e voie să citească de pe foaie.

3. De ce ai plecat de la jobul anterior/de ce vrei să pleci de la jobul actual?

Dacă vrei să ieși cu basma curată, ideal e să nu dai un răspuns concret. Chiar dacă îți urăști foștii angajatori din toată ființă, dă-i încolo. Ai plecat și gata. Privește partea plină a paharului – povestește despre lucrurile pe care le-ai învățat acolo, despre colectiv (sigur ai avut măcat un coleg de treabă), despre atmosferă, despre motivația ta etc. Și nu pomeni despre bani. Chiar dacă ai primit un salariu de mizerie, e mai bine ca acest aspect să rămână doar pentru tine.

Mai degrabă spune că ai atins cota maximă acolo, că aveai nevoie de schimbare, că ești pregătit de o nouă aventură. Sau poți spune că până să afli de poziția pentru care ești aici, la interviu, nici nu te gândeai să pleci. E important să fii sincer, dar e la fel de important să știi că unele lucruri nu se menționează.

4. Care îți sunt așteptările salariale?

Se spune că cine spune primul suma, este și cel care a pierdut. Dacă tu spui o sumă mult prea mare, iar compania nu are de unde să te plătească, va renunța la tine. Dacă spui o sumă mai mică decât ai avea în plan, înseamnă că nu dai doi bani pe tine. De ce ar trebui să dea ei?

În orice caz, de avut niște așteptări tot trebuie să ai. Nu vrei doar să-ți plătești chiria, cheltuielie și să-ți cumperi mâncare. Vrei să mai faci și o excursie pe ici-colea, să îți mai cumperi una-alta, să-ți încarci rezervorul la mașină – până la urmă, e treaba ta ce faci cu salariul, atâta vreme cât îți permite un răsfăț din când în când.

Fă o cercetare de piață. Află cum se plătește jobul ăsta și în alte părți. Nu fi nici prea modest, nici prea snob. Înainte să răspunzi la întrebarea asta, află mai multe despre care sunt beneficiile de care ai avea parte: reduceri la sală, la analize, la dentist, bonuri de masă, zile libere, flexibilitatea programului etc.

Dacă îți este rușine să spui o sumă, poți spune un interval. Între atât și atât, minim. Să nu te aștepți ca angajatorul să vină cu o ofertă. Rar se întâmplă asta și numai dacă are nevoie disperată de tine. Ceea ce nu este cazul. Nu vreau să te descurajez, dar balta e plină de pește.

Iată înca 5 întrebări care-ți pot pica la interviu.

imagine via

Be Sociable, Share!

NO COMMENTS

Leave a Reply