tapas spania vanturalume

Tapas, în traducere directă înseamnă capac. În jargonul spaniol se referă la un mic aperitiv servit alături de o cupă cu vin. În zilele noastre, rareori intri într-o cârciumă spaniolă fără să fii îmbiat cu diverse tapas atunci când ceri ceva de băut.

Dacă ar fi o poveste de pe la noi, ar începe cu: De când avea plopul pere si răchita micșunele (ce-o fi aia o micșunea), dar cum e o poveste spaniolă am să încep cu: „De pe vremea când umbla Don Quijote prin hanuri și vedea onorabile domnițe în locul femeilor de vesele moravuri și uriași în locul morilor de vânt, tradiția aperitivelor servite la o cupă cu vin era la ordinea zilei.”

Asta pentru că în Evul Mediu, după cum se știe, ingienă pe străzi nu prea era. Pe scurt: muște peste tot.

Din această cauză, orice cavaler, fie el al tristei figuri sau nu, care cerea o cupă cu vin, cerea alături și o bucată de pâine pe care o folosea drept capac de muște. Existau, într-adevăr, și pe vremea aceea, tot felul metode prin care se alungau muștele și alte insecte de la casa omului, însă vorbim despre o cârciumă medievală, nu despre un apartament prietenos împopoțonat cu mobilă de la Ikea și aparate deochiate de la Raid.

tapeo

De-atunci, tapas – aperitivele incluse în prețul unei beri sau al unui pahar cu vin – au devenit așa de populare încât sunt folosite de câțiva ani încoace în strategia de promovare a barurilor din orașe, care își unesc forțele și organizează pe parcursul câtorva săptămâni concursul Drumeția Capacelor (Ruta de Las Tapas).

Regulile sunt simple: fiecare bar/restaurant/brutărie/patiserie/covrigărie etc. care dorește să participe, se înscrie pregătind un aperitiv cât să încapă într-o farfurioară de cafea. Apoi se împart pliante cu harta orașului pe care sunt indicate tavernele înscrise în concurs, împreună cu o descriere scurtă a aperitivelor pe care le oferă. După fiecare capac mâncat, proprietarul tavernei ștampilează harta mușteriului. Odată completată harta, în cazul în care mușteriul se mai poate ține pe picioare, câștigă un premiu. The End.

imagine via și via

Be Sociable, Share!
Andreea
A terminat facultatea de automatică și calculatoare din Timișoara și de-atunci are lipită eticheta de inginer. Se crede însă, ca oricine, mult mai mult decât atât. Crede că o bucată de carton dichisit nu poate spune cine suntem, așa cum nu poate așeza un punct final în înțelegerea deplină a Universului din jur și din noi.

SIMILAR ARTICLES

0 2943

NO COMMENTS

Leave a Reply