În articolele trecute am vorbit despre diferențele dintre Linux, Unix si GNU și de ce ar vrea cineva să încerce un sistem de operare Unix/Linux. Acum voi sări în a explica cum se instalează o distribuție.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să mergeți pe pagina aferentă fiecărei distribuții și să descărcați o imagine iso, fie 32bits, fie 64. Voi intra în mai multe amanunte legat de arhitecturile pe 32/64 biti și alocarea memoriei de către sistemul de operare, momentan însă, singurul lucru pe care trebuie să-l știți este dacă sistemul vostru are mai mult de 4Gb memorie RAM. Dacă da, atunci mergeți pe 64bits, iar daca are mai puțin, puteți alege o variantă pe 32 bits.

mint_desktop

În acest caz am ales Linux Mint. În secțiunea Download alegeți Cinnamon sau Mate (diferă doar Desktop-ul între cele două; alegeți în funcție de ce aspect vă surâde mai mult) și luați-vă o copie a distribuției ținând cont de ce am scris mai sus legat de 32bits vs 64bits (ultima versiune în momentul scrierii acestui articol este 17.1).

Presupunând că sistemul de operare curent este Windows și că nu aveți o partiție deja pregatită, va trebui să mergeti în Start->Run (mai rapid ar fi Windows Key+R) și să tastați diskmgmt.msc, urmat de Enter.

Vă va apărea fereastra utilității cu care administrați partițiile.

Disk-Management

Aici trebuie să alegeți partiția pe care vreți să o redimensionați (Click dreapta) și Shrink Volume; micșorați partiția cu 40Gb. Acum aveți de făcut o alegere: fie creați un disc bootabil cu imgburn, fie creați un stick cu Linux Live.

Aceste aplicații nu necesită instrucțiuni suplimentare, ele fiind ușor de folosit. Următorul pas este să mergeți în Bios; restartați PC-ul, iar la primul prompt apăsați tasta aferenta care de obicei este standard, F2 sau Del, la sistemele desktop. În cazul laptopurilor s-ar putea să difere (de exemplu, Esc, F10, vedeți manualul de utilizare al sistemului).

bios

Odată ajunși în Bios mergeți în secția Boot (sau Advanced BIOS Features, dacă aveți o platformă mai veche) și alegeți ca prim Boot Device unitatea optică sau Flash Drive-ul (Stick/Card de memorie).

Un Save & Exit vă va restarta PC-ul.

bios_boot

Asigurați-vă că ați inserat discul de instalare sau stick-ul USB. Sistemul va porni (în desktop-ul Linux) instant de pe mediumul ales fără a mai fi nevoie de input de la utilizator.

Pentru a instala Linux Mint veți avea nevoie de o partiție de cel puțin 10Gb, însa eu vă sugerez să alocați măcar 40Gb.

mint64_bootDesktop

După ce executați scurtătura Install Linux Mint de pe Desktop, vă va apărea fereastra de instalare unde va trebui să vă alegeți limba preferată, alături de alte detalii precum locația pentru fusul orar, layout-ul tastaturii etc.

mint64_somethingelse

Fiți foarte atenți la tipul instalării. Aici va trebui să selectați “Something else” (dacă vreți să folosiți întregul HDD, puteți folosi “Erase disk and install Linux Mint”; această operație va șterge întregul conținut al hard disc-ului și din cauza asta folosim prima variantă menționată).

mint64_partition

Aici găsiți toate partițiile de pe HDD. Veți avea nevoie de o singură partiție, și anume: una de boot cu următoarele specificații: mountpoint “/”(mai numit și root, este rădăcina sistemului de operare) și tipul partiției ca Ext4 (un tip de file system, diferit de NTFS sau respectiv FAT32 din Windows; nu este important să știți momentan ce este Ext4, NTFS sau FAT32. Voi explica într-un viitor articol ce este un file system și care este diferența dintre diferitele tipuri de partiții).

mint64_partitioning

Aceasta va fi partiția sistemului de operare (gânditi-vă la C:\ în Windows). Alături de aceasta, puteți crea și o partiție Swap de 2Gb (aceasta ajută sistemul de operare, oferind cei 2Gb ca și un surplus memoriei RAM în cazul în care aceasta este folosită în întregime). Nu este obligatorie, dar ajută în situații precare de uz intens.

La fel puteți să aveți și directorul /home (un fel de My Documents) separat de sistemul de operare sau să aveți o partiție în plus pentru stocare. Recomandarea mea ar fi ca toate partițiile pe care le creati pentru Linux să fie Ext4.

Sistemul de operare poate citi și monta partițiile aparținand Windows-ului, așa că aveți acces la datele de pe acele partiții.

mint64_partitioning

Promptul care va cere numele de utilizator și parola este ultimul până la instalarea sistemului de operare.

mint64_whoareyou

Partea frumoasă este faptul că puteți folosi sistemul de operare în timp ce acesta se instalează, fie căutând diverse aplicații ale acestuia, fie citind un articol în browserul Firefox care vine preinstalat. Iată cum arată VânturăLume în Firefox, în timp ce Mint se instalează.

mint64_vanturalume

Dacă ați ajuns până aici, înseamnă că Linux Mint s-a instalat cu succes. Felicitări!

Be Sociable, Share!

NO COMMENTS

Leave a Reply