linux vs windows

Orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie.
Arthur C. Clarke

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni preferă să folosească Windows pe când alții aleg calea aparent mai anevoioasă cu misteriosul Linux? Răspunsul la această întrebare este un proces complex, care aduce cu sine mereu alte întrebări.

Înainte de toate, haideți să povestim puțin despre alte două sisteme de operare, MacOS și Windows, care sunt construite în așa fel încât toate lucrurile care se întâmplă în spatele desktop-ului arată de parcă au fost împroșcate cu magie neagră. Pe înțelesul tuturor, dacă se întâmplă ceva ciudat cu sistemul și nu mai funcționează, neinițiații, adică majoritatea oamenilor, nu cunosc motivul. „Ce are? Ce trebuie să-i fac?”.

Ei bine, Linux vă permite să vedeți magia din spatele perdelei și vă arată cum funcționează lucrurile de fapt.

Pe vremea când am început să folosesc Linux, nu prea era ‘pentru’ sisteme desktop. De fapt, nici acum nu sunt sigur dacă Linux este construit pentru platforma desktop, cel puțin nu în totalitate.

Prima dată când am încercat Linux a fost prin intermediul unei distribuții foarte vechi, bazate pe Debian, numită Knoppix, care a fost gândită să ruleze direct de pe un disc optic. Era totuși anul 2000. Dar asta este o poveste pentru altă dată. Ce avea Linux de oferit? Păi era foarte puternic cu privire la rețelistică (tot ce ține de legarea a două sau mai multe pc-uri într-o rețea și echipamentele aferente) și serviciile pe care le avea de oferit din aceeași perspectivă.

Și de atunci, în principiu, a pus stăpânire pe Univers!! Găsiți Linux peste tot, pe telefoane, tablete (da, Android este Linux), routere și alte echipamente de rețelistică, până și electrocasnicele funcționează pe același principiu (vedeți frigiderele Samsung). Long story short, există dispozitive în apartamentele voastre care funcționează cu Linux despre care nici nu realizați. Într-un articol viitor am să povestesc despre cum Linux a influențat economia globală.

Singura platformă pe care nu a pus stăpânire este cea desktop, computerul personal. Momentan. Și sunt multe motive pentru asta, însă nu am să sar în speculații. Partea bună este faptul că funcționează pe aproape orice configurație, astfel permițând utilizatorului să facă orice pe un sistem de 5 ani sau mai nou.

Orice în afară de jocuri, dar asta doar din cauza developerilor care nu lansează versiuni native Linux ale jocurilor lor. De ce anume fac asta? Mulți dintre ei consideră că nu sunt suficienți utilizatori ai platformei, iar unii precum Valve (Half-Life) au făcut pasul către Linux și intenționează să o transforme în platforma lor principală.

Dacă luăm ca exemplu tabletele, încă de la apariția lor, vânzările de sisteme desktop au fost nesemnificative în comparație. Oamenii au început să facă mult mai multe lucruri pe telefoane respectiv tablete decât pe computerele de acasă sau laptopuri.

Singurul lucru care împiedică Linux să pună stăpânire și pe platforma desktop este faptul că nu poate rula aplicațiile comune pe care multă lume le folosește pe desktop, dar la un nivel redus în ultima vreme. Există însă oameni care fac eforturi în a emula aplicații MacOS și Windows pe Linux.
Asta se aplică în cazul jocurilor care functionează mai bine pe Linux, emulate bineînteles, decât în cazul aplicatiilor business care folosesc proiecte gen Wine.

Până și această problemă este evitabilă dat fiind că Linux poate executa mașini virtuale. Mașinile virtuale sunt soluția software la emularea unui computer folosind resursele sistemului pe care rulează (exemple ar fi VirtualBox sau pachetele VMWare).

Singurul caz în care nu ar funcționa prea bine această variantă ar fi în cazul suitelor Adobe (Photoshop) sau Autodesk (AutoCAD) care necesită accelerație hardware.

Amuzant este faptul că Hollywood folosește de mulți ani Linux pentru tot ce ține de producția cinematografică. Toată randarea și tot ce ține de efectele speciale este făcut cu Linux (vedeți ferme de calcul).

În ciuda faptului că Linux nu poate să ruleze în mod nativ aplicațiile mai sus menționate, sunt aplicatii scrise pentru el care sunt cel putin la fel de bune ca și cele de pe sistemele de operare oferite de competiție.

Un dezavantaj pentru cineva care urmărește să obțină o certificare Microsoft, fie Active Directory (serviciu dezvoltat de Microsoft pentru domeniile lor), DNS (sistem distributiv de numire a computerelor, serviciilor sau a oricărei resurse conectate la internet) și rețelistică în general este efectul beer-goggles.

Să nu se creadă că am spus că Microsoft minte când descriu DNS sau ce este LDAP (protocol folosit de clienții de email sau alte aplicații) cu privire la Active Directory, dar tind să nu menționeze destul de multe lucruri.

Deci, dacă ați face pasul către un business bazat pe Unix/Linux (aș sugera o rapidă căutare via motorul de căutare Google a diferenței dintre Unix, Linux si GNU), ați avea destule întrebări legat de cum anume funcționează lucrurile. Acest lucru se întâmplă din cauza filosofiei Microsoft din vremurile trecute, care a făcut lucrurile proprietare în încercarea de a stinge orice competiție.

Un exemplu bun ar fi „minunatul” Internet Explorer care a fost atât de „proprietar” încât multe corporații-client au scris aplicații pentru el și restul lumii a făcut pasul către Netscape (actualul Firefox) și mai târziu Chrome.

Încă mă amuz când văd un desktop dintr-o corporație care merge cu Internet Explorer 6 în 2015, versiune lansată în urmă cu 14 ani. Asta, în opinia mea, este deplorabil, alături de alte alegeri mirobolante, cum ar fi diverse dubioase formate de fișiere, țin oamenii departe de Linux.

Așadar, de ce Linux și nu Windows sau MacOS?

  1. Linux este un sistem de operare gratuit. În ciuda faptului că Microsoft a tot scăzut prețul cerut pentru o licență de Windows, Linux a fost dintotdeauna gratuit. Gratuitatea acestuia este valabilă pentru orice distribuție, iar singurul lucru pe care l-ați avea de plătit ar fi suportul tehnic, dar doar pentru distribuțiile din sectorul business (vedeți RHEL).
  2. Ați fost impresionat de AppStore-ul celor de la Apple? Ei bine, repository-ul din Linux îl precede. Ce este un repository? Este un hub central care conține fiecare aplicație scrisă pentru platforma respectivă. Adică un fel de AppStore pentru Linux.

    Este irelevant dacă vreți să instalați aplicații din linia de comandă (din Terminal) sau folosind interfața grafică peste linia de comandă. O puteți face oricum. Sigur, poate aveți de instalat o librărie în plus, care îi este necesară unei aplicații, dar până și asta durează câteva secunde. Ah, da, și toate aplicațiile sunt gratuite.

  3. Linux nu este flămând după resurse. Sigur, distribuțiile care folosesc Unity (a nu fi confundat cu motorul grafic Unity), cum ar fi Ubuntu sunt puțin mai greoaie când vine vorba de consumul de memorie RAM, dar este nesemnificativ în comparație cu Windows, dat fiind că cel din urmă menționat necesită cel puțin o partiție de 40Gb, 2Gb de memorie RAM și un procesor potent, Linux în schimb poate fi folosit până și pe un sistem cu 128Mb RAM și 100Mb ca spațiu de stocare (vedeți PuppyLinux).
  4. Securitate. Îmi amintesc că cineva a reușit să treacă de loginscreen-ul din Windows XP pornind sistemul de operare în safe-mode cu networking și după câteva comenzi în command prompt a avut acces fără nicio problemă. Evident, aceasta a fost o scăpare din partea celor care s-au ocupat de securitatea sistemului de operare.

    Asta nu este o problemă în Linux și chiar dacă vreo scăpare ar avea loc, în cazul Linux nu trebuie să se aștepte până la următoarea lansare sau ca vreun patch major să se rezolve.Ar mai fi de menționat faptul că, la cum funcționează instalarea programelor pe Windows sau pe MacOS (căutați programul, sperați că locul de unde-l descărcați este o sursă sigură, ca să nu vă treziți cu un virus/keylogger numit Microsoft_Office_Suite_x86.exe), în Linux nu stă așa treaba. În Linux știți sigur că aplicația provine dintr-o sursă sigură pentru că repository-urile (AppStore-urile pentru Linux) sunt verificate constant.

  5. Ultimul, dar nu și cel din urmă motiv pentru a alege Linux este stabilitatea și soliditatea acestuia. Dacă v-ați săturat de colapsul diverselor aplicații ori de des întâlnitul BSOD (terifiantul ecranul albastru), alegeți una din multitudinea de distribuții prietenoase, scrieți un disc cu aceasta sau creați un stick usb bootabil și îmbarcați-vă într-o călătorie plăcută.

 
Linux este o oportunitate foarte bună de a învăța, sărind în Unix, TCP/IP și alte protocoale care țin de rețelistică. Dacă asta căutați sau pur și simplu vreți un sistem de operare gratuit, performant și sigur, Linux este alegerea bună.
 
 
imagine via
 
 

Be Sociable, Share!

NO COMMENTS

Leave a Reply