cocosei de zahar ars

Nu ştiu voi, dar de fiecare dată când spun cocoşei de zahăr ars, imaginea mă teleportează în copilărie.

Prin anii 90 îşi tot făcea drum prin cartierul nostru lugojan, o femeie cu o plasă plină de acadele din zahăr ars turnate pe beţişoare colorate. E foarte posibil să fi fost vorba de scobitori, dar îmi aduc vag aminte despre asta. Cel mai bine îmi amintesc de culoarea de chihlimbar a zahărului topit, care umplea toată strada preţ de câteva minute. Părinţii se arătau de cele mai multe ori suspicioşi: găinuţele şi cocoşeii erau prea buni ca să fie buni pentru sănătate. Cine ştie ce porcării conţineau şi ce coloranţi şi ce chimicale şi se mai şi lipeau de colţiera din bucătărie. Asta spuneau ei. Noi nu şi nu. Că vrem cocoşei de zahăr ars şi pace, iar părinţii de atunci n-au avut niciodată puterea de-a rezista în faţa asalturilor noastre. Nici atunci şi nici acum.

Vă învăţ azi nu doar cum să faceţi cocoşei de zahăr ars care nu se cristalizează, ci de asemenea o metodă ieftină şi la îndemâna oricui de a crea matriţa oricărei forme dorite.

stelute de zahar ars vanturalume

Pentru a evita cristalizarea unei acadele – vorbesc despre bucăţile dure, ca nişte ace mici, care încep să se formeze pe suprafaţa zahărului topit, la scurt timp după răcire – e nevoie să folosim glucoză, fructoză sau grăsimi.

În cazul în care nu aveţi la îndemână glucoză, puteţi fabrica uşor şi rapid la faţa locului un sirop numit zahăr inverit sau miere artificială. Acest sirop nu este altceva decât zaharoza descompusă în glucoză şi fructoză.

Iată mai jos raportul ingredientelor folosite pentru a obţine acest sirop (se poate păstra într-o sticluţă în frigider pentru alte dăţi):

  • 2 pahare de zahăr;
  • 1 pahar de apă;
  • 1/2 linguriţă de zeamă de lămâie.

Turnăm toate ingredientele într-o cratiţă, la foc mediu, amestecând neîncetat cu o lingură de lemn. Atunci când zahărul e topit şi siropul dă în clocot, scădem la foc minim şi lăsăm la fiert până când spuma care se formează de la început scade considerabil. Apoi lăsăm siropul la răcit. Nicio o grijă pentru că nu se va întări.

În acest moment, pentru a obţine caramelul e doar o chestiune de respectat următoarele proporţii:

  • 1 pahar de zahăr;
  • 1/2 pahar de apă;
  • 1 pahar din zahărul invertit pregătit mai sus.

ingrediente cocosei zahar ars vanturalume

Le aşezăm pe toate într-o cratiţă la foc mediu amestecând până când se topeşte zahărul şi dă în primul clocot. Dacă aveţi un termometru pentru caramel, puteţi adăuga colorant alimentar după ce s-a atins temperatura de 126ºC. Folosiţi o linguriţă de suc de sfeclă roşie pentru nuanţe de roşu sau una de suc de spanac pentru nuanţe de verde, sau una de suc de curcumă pentru nuanţe aurii. În lipsa termometrului adaugaţi colorantul după primul clocot. Lăsaţi la fiert până când cea mai mare parte din apă s-a evaporat sau termometrul pentru caramel indică 146ºC.

O altă metodă de-a testa când e gata caramelul este să picurăm un strop pe o farfurie. Dacă se întăreşte într-un minut înseamnă că e gata şi se poate turna în formele pe care le-am pregătit în prealabil.

forme de silicon vanturalume

Puteţi cumpăra formele de la magazin sau le puteţi face voi simplu, ieftin şi rapid aşa cum am făcut şi eu.

Pentru că voiam COCOŞEI de zahăr ars am ales câteva animăluţe de plastic de la magazinul de la colţ.

Le-am învelit cu grijă, pe rând în hârtie de staniol, presând cu o linguriţă staniolul cât mai exact după forma jucăriei. Cu o forfecuţă am tăiat staniolul în jumătate şi am scos jucăria în aşa fel încât urma lăsată să nu fie afectată prea tare.

forma de staniol vanturalume

jucarie model vanturalume

jucarii vanturalume

Toate acestea trebuie pregătite înainte să începi caramelul. Am uns cu puţin ulei forma de staniol pentru ca zahărul ars să nu se lipească (am încercat şi fără ulei şi am dat-o-n bară) şi am turnat caramelul fierbinte. Cu grijă, pentru că poate lăsa urme.

caramel in forme de staniol

Am așezat forma de staniol pe o farfurie de ceramică în care mm turnat un strop de apă rece. După ce caramelul s-a răcit, şi am îndepărtat forma, iată ce am obţinut:

cocosei de zahar ars vanturalume

Ce spuneţi voi? Seamănă?

Be Sociable, Share!
Andreea
A terminat facultatea de automatică și calculatoare din Timișoara și de-atunci are lipită eticheta de inginer. Se crede însă, ca oricine, mult mai mult decât atât. Crede că o bucată de carton dichisit nu poate spune cine suntem, așa cum nu poate așeza un punct final în înțelegerea deplină a Universului din jur și din noi.

1 COMMENT

  1. se puneau la alimentara si costa cca 3 lei cocoselul sau gaina depinde ce nimereai!!!! faine vremuri!!! pacat ca anii aia inocenti nu se mai intorc!!!!

Leave a Reply