Primăvară, vară. Culori, parfumuri, soare blând care ne încălzeşte fără a fi sufocant. Zen. Nu ştiu voi, dar când vine vorba despre gândaci şi ţânţari, parcă nu mai e aşa de ZEN. De aici ideea acestui articol.

În loc să îţi transformi casa într-un Cernobâl al insectelor, ca să nu mai vorbesc despre toate produsele toxice care ni se vând în ambalaje strălucitoare prin magazine, mai bine ia aminte că există câteva plante care alungă insectele şi pe care le poţi semăna/cultiva/cumpăra din piaţă de pe-acum.

 1. Levănţica (Lavanda angustifolia)

  Strânge câteva flori în săculeţe de pânză şi atârnă-le de umeraşe sau ascunde-le în buzunarele paltoanelor. Bunica are şifonierul plin cu levănţică. N-am avut molii în viaţa mea.

 2. plante care alunga insecte levanticavia

 3. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

  S-au scris tratate despre beneficiile rozmarinului. Pe lângă toate acestea, Roua mării ţine la distanţă puricii şi musculiţele. În serile de vară, pregăteşte o cană de ceai de rozmarin şi aşeaz-o la fereastră. E o barieră naturală pentru ţânţari.

 4. plante care alunga insecte rozmarinvia

 5. Menta (Mentha Spicata)

  Nu doar face ca un mojito să fie mojito, ci alungă şi furnicile. Poţi păstra un ghiveci cu flori proaspete în bucătărie pentru că e o plantă care creşte foarte bine şi fără lumina directă a Soarelui.

 6. plante care alunga insecte mentavia

 7. Busuiocul (Ocimum basilicum)

  Pe unde se află domnia sa, ţânţarii n-au trecere. Dacă busuiocul miroase a cuişoare şi lămâiţă sau cuişoarele şi lămâiţa miros a busuioc e din cauza unor elemente ale uleiului esenţial pe care le au în comun (eugenol, cinamat, citral). Bunica are câteva ghivece în balcon. Parfumul de busuioc alungă visele urâte şi monştri de sub pat.

 8. plante care alunga insecte busuiocvia

 9. Dafinul (Laurus nobilis)

  Această nobilă plantă reprezintă un remediu eficient pentru gândacii de bucătărie. Împrăştie pe la colţuri, prin dulapuri, pe lângă ţevile de apă câteva frunze de dafin şi gândacii vor face cale întoarsă.

 10. plante care alunga insecte dafinvia

 11. Cimbrul (Thymus)

  La prima vedere ai putea spune: ce mai e şi buruiana asta. Ei bine, pe lângă faptul că e o plantă miraculoasă, unul dintre pilonii medicinii alternative pentru că îmbunătăţeşte circulaţia, are proprietăţi antiseptice demonstrate, e un antidepresiv natural, tonfică organismul, e bun pentru răceli, tuse, înflamaţii bucale, dureri digestive şi multe altele, Cimbrul îndepărtează muştele şi ţânţarii. Asta DA plantă folositoare la casa omului. Şi miroase minunat.

 12. plante care alunga insecte cimbru

 13. Margaretele (Leucanthemum vulgare)

  Nu sunt doar stelele pământului când acoperă câmpiile primăvara şi vara, ci conţin piretrină, o substanţă care se găseşte în insecticide. Şi serios:  aţi văzut vreodată ţânţari roind în jurul unei margarete? Sau muşte?

 14. plante care alunga insecte margaretevia

 15. Muşcata lămâiţă (Pelargonium crispum)

  Cu frunze în formă de stea şi flori delicate, planta emană un miros puternic de lămâiţă care alungă insectele.

 16. plante care alunga insectelevia

 17. Magnolia (Magnoliopsida)

  Florile au un miros îmbătător. Doar pentru noi. Muştele şi ţânţarii nu tolerează această aromă prea bine.

 18. plante care alunga insecte magnoliavia

 19. Iasomia (Jasminum)

  Are un miros aşa de puternic şi de frumos încât s-au scris cântece despre el. Nu acelaşi lucru îl cred insectele pentru care Iasomia este ceea ce pentru noi ar fi un munte de toxic de „bleah”.

plante care alunga insecte iasomievia

 
 

Be Sociable, Share!
Andreea
A terminat facultatea de automatică și calculatoare din Timișoara și de-atunci are lipită eticheta de inginer. Se crede însă, ca oricine, mult mai mult decât atât. Crede că o bucată de carton dichisit nu poate spune cine suntem, așa cum nu poate așeza un punct final în înțelegerea deplină a Universului din jur și din noi.

NO COMMENTS

Leave a Reply