Ce înseamnă alcalin și acid?

Există alimente care, după ce sunt metabolizate, varsă reziduuri alcaline sau acide în urină. Luând în considerare faptul că fiecare persoană este diferită, ea va avea un nivel diferit de toxine acide deja depozitate în țesuturi, care, în anumite cazuri, vor fi eliberate odată cu introducerea de substanțe formatoare de alcalinitate.

Mineralele formatoare de alcalinitate sunt calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fierul și manganul.

Mineralele formatoare de aciditate sunt fosforul, sulful, clorul, iodul, bromul, fluorul, cuprul și siliconul.

Gândiți-vă în felul următor: a avea prea multă aciditate în corp este ca și cum ați avea prea puțin ulei de mașină. Nu face decât să o țină în loc într-o după-amiază frumoasă de duminică. Și iată-vă – înțepeniți! La fel și corpul. Începe prin a scârțâi până la oprire pe marginea unui drum.

 

dieta alcalina sanatate cum mancam

Toate substanțele înghițite și toate situațiile care afectează corpul lasă deșeuri fie alcaline, fie acide, în salivă și urină.

O reacție formatoare de alcalinitate se referă la orice modificare chimică în corp care produce o capacitate sporită de a energiza sistemul și lasă reziduuri alcaline în urină.

Pe de altă parte, o reacție formatoare de aciditate se referă la orice modificare în corp care produce o capacitate scăzută de a energiza sistemul și produce reziduuri acide în urină.

 

Oricare ar fi o substanță alcalină/acidă, aceasta este determinată de pH (potențial hidrogenii sau concentrația de ioni de hidrogen). Acesta măsoară cât de mult se împing unul în altul ionii negativi (formatori de alcalinitate) și ionii pozitivi (formatori de aciditate).

Sângele funcționează în parametri stricți (pH de la 7,35 la 7,45). Putem să ne ajutăm sângele să rămână între aceste valori prin monitorizarea salivei și urinei și prin a le menține între anumite limite.

Spre exemplu, dimineața, urina și saliva trebuie să se înscrie între valorile 6,5- 7,5. Dacă testul arată sub 6,5, înseamnă că suntem prea acizi în salivă/urină. Dacă testul arată peste 7,5, înseamnă că există o criză la nivelul țesutului.

Marea rezervă alcalină este contul bancar al corpului. Corpul o poate folosi oricând pentru a elibera elemente alcaline cu scopul de a neutraliza acidul. Pentru a vă reîmprospăta și susține rezerva alcalină, urmați regula 80/20 – mâncați 80% alimente din lista celor formatoare de alcalinitate și 20% din lista celor formatoare de aciditate.

 

Schema de reglare alcalină/acidă

dieta alcalina aciditate sanatate metabolism

 

Vezi aici partea a 2-a (despre alimente și valorile lor alcaline/acide)

 

sursa:  Formula Sănătății Perfecte. Dieta alcalină, Theodore A. Baroody, editura Vidia, București 2010

Be Sociable, Share!
Alis M.
Este expertă în arta procrastinării și specialistă în așteptarea Inspirației, are carnet de șofer, categoria Pisică, este content manager în cadrul Asociației Scriitorilor în Zațul de Cafea, iar timpul liber și-l petrece împachetând fum și salvând balenele de la înec. Are capul în nori și picioarele bine înfipte în bocanci. Când va fi mare, Alis vrea să devină fotoliu.

NO COMMENTS

Leave a Reply