Dacă vizitezi Spania și ai mai mult timp să te desprinzi de orașele tipice la care te-ai gândit inițial (Madrid, Valencia, Barcelona), îți recomandăm Cartagena spaniolă.

Orașul-port din sud-estul Spaniei este încărcat de istorie, plaje ascunse, fortificații antice, drumeții prin munți, restaurante pescărești care-ți rămân în suflet împreună cu premiul final: Mediterana limpede, vizitabilă în nopțile senine, dacă te tocmești cu proprietarii catamaranului OLE.

Primul lucru pe care poți să-l faci e să întrebi un om oarecare, de pe stradă, unde este centrul info. E în centru, normal! Mergi acolo și ceri o hartă și om te-ai făcut! Ai acolo tot ce-ți trebuie: muzee, restaurante, biserici, clădiri cu valoare istorică și alte obiective turistice.

Când pui piciorul în pragul acestui oraș, trebuie să ai în vizor autogara. N-ai cum s-o ratezi. Și dacă, prin absurd, dispare din aria ta vizuală, stai liniștit. În Timișoara, toate drumurile duc spre Taine, în Cartagena, spre autogară. Et voilà!
 
bus station cartagena

Acum că știi cum arată și autogara, poți să te plimbi hai-hui până nu mai poți. Și când nu mai poți, te așezi frumos la o terasă și-ți comanzi o paella de mariscos, cea mai bună din lume, la o terasă discretă, situată pe un ponton – El Club de Santa Lucia. Sau poți să faci ca unii dintre noi: te proptești la un Burger King și mănânci mâncare de proastă calitate și ieftină + pepsi de la dozatorul abundenței.

Dacă vrei să te plimbi cu o bicicletă închiriată și să-ți faci plimbarea mai ușoară, ai nevoie de un card. Mașinăria aia modernă nu acceptă monede. Piste pentru bicicliști găsești peste tot.

cartagena spain

Dacă ești student, poți să dai o raită pe la unul dintre centrele lor universitare, să vezi ce oferă și cum e în comparație cu ce avem noi acasă. Sau poți să treci indiferent pe lângă clădire și să fotografiezi statuia aflată pe mijlocul drumului, la câțiva pași de mare.

cartagena spain

Dacă nu te-a convins statuia, poate o face poarta asta cu rol estetic. Duce tot într-o instituție dedicată învățământului superior.

cartagena spain

Noi am nimerit taman în toiul verii așa că n-am găsit țipenie de student în campusul universitar.

Noi am nimerit taman în toiul verii așa că n-am găsit țipenie de student în campusul universitar. Am urcat la „semnele politeiste”, am savurat priveliștea, am întâlnit niște păuni, am băut apă clocotită de la fântână, ne-am gândit cu jind la paharul de pepsi pe care l-am lăsat în voia sorții și am coborât. Am dat de un amfiteatru modern și de unul antic.

cartagena spain

cartagena spain

cartagena spain

cartagena spain

Anual, în Cartagena au loc Las Fiestas de Carthagineses y Romanos în onoarea întemeietorului Asdrubal. Este un festival care ține două săptămâni cu rolul de a educa publicul străin și a readuce în prim-plan istoria orașului.

Totodată, fstivalul ăsta este un alt prilej pentru băștinași să mănânce și să bea până dimineața. Fiecare cartier reprezintă un trib important de pe vremea romanilor și a cartaginezilor – unele iau partea cartaginezilor, altele iau partea romanilor. Ca la noi, cu dacii și romanii. Se costumează și se duc la defilat, pseudo-luptat și băut.

Ce ne-a plăcut mult au fost clădirile. Este construcția prea veche și se mai ține într-un perete? Bine. Se salvează. Cam așa se întâmplă cu toate antichitățile din centrul orașului. Arhitectura, în Cartagena, merge pe deviza: ce se pierde, nu se pierde, se transformă și dacă din start nu se pierde, se conservă.

cartagena spain

cartagena spain

cartagena spain

cartagena spain

Mi s-a părut interesant și groaznic totodată, că plaja (plaja unde se adună lume în dresuri de baie care mai de care și o împopoțonează cu damf de loțiune pro/anti soare) este undeva departe rău. Cum portul este taman în centru, am întrebat un individ care lucra de zor: unde este plaja? A zâmbit sarcastic (el muncea, noi nu) și a început să explice. Aveam de parcurs 2 km jumătate, de urcat un deal și de trecut printr-un tunel. Așa că am luat drumul „Moriei secetoase” (unde sunt dealurile din partea dreaptă).

cartagena spain

După lupte seculare care au durat cam jumătate de oră, am ajuns la oaza miraculoasă. Și mare mi-a fost mirarea când am văzut că e plin de oameni. Locul poartă denumirea de Cala Cortina, plaja este acoperită de pietre mici (ai putea spune că e nisip, dar nu e), apa e limpede, lumea face, în larg, scubadiving, alții sar de pe stâncile pe care nu le-am prins în poză din exces de zel la vederea apei în care nu am crezut până nu am văzut-o.

cala cortina cartagena

O altă plajă, de data asta sălbatică, este cea care vine la sfârșitul celei mai frumoase drumeții din Cartagena. Întrunește toate cerințele iubitorilor de munte: o drumeție care pornește din Tentegorra, urmată de o potecă până în vârful unuia din cei 7 munțișori între care este întemeiat orașul și apoi, când totul pare încheiat, rezultă că nu e. Turiștii se opresc în fața unui panou pe care scrie Trecere interzisă. Zonă abruptă.

Dar e doar un panou de speriat turiștii, acartaceastă specie care depozitează pe unde trece mii și mii de sticluțe și pungi colorate de plastic. Pentru cei care au câțiva prieteni localnici sau își imaginează că au, drumul coboară până la plajele solitare, aflate parcă la mii de ani depărtare de civilizație. Apa e curată și așa de limpede încât îți este imposibil să-i reziști.

Recomandat celor care vor să evite aglomerațiile plajelor turistice.

Se pleacă de aici (adică din Tentegorra):

tentegorra cartagena

Se ajunge aici (după aproape o oră, cu mers normal, adică încet):

tentegorra cartagena

Se admiră prijeliștea (este, într-adevăr, overwhelming):

tentegorra cartagena

Se continuă drumul (care durează încă o oră) și se ajunge aici:

tentegorra spain

tentegorra spain

tentegorra spain

Dacă aveți drum în Cartagena spaniolă, vă urăm călătorie sprâncenată!

Be Sociable, Share!

2 COMMENTS

  1. Cred ca esti orb sau vii de pe luna daca asa poti spune despre Spania.Cred ca esti un gurmant si pentru asta te-ai dus in Spania.Dar cred ca nu am cui sa-i explic despre frumos, ar fi prea multe si nu ai intelege.

  2. Spania este una dintre cele mai plictisitoare, neatractive tari din Europa. Mancarea lasa de dorit (de altfel femeile care stiu sa gateasca sunt o raritate, ca si fetzele de masa pe mese). Toti cretinii (ca si cei din acest articol) se opresc la Burger King din lipsa de altceva. Altfel, in afara de 2, 3 statui si un drum sinuos plictisitor de opresti pe o plaja .. .de unde te intorci pe unde ai venit ca altceva… in schimb pui 2, 3 poze pe site-uri ca cel de aici ca sa dea bine la prieteni si sa nu te faci chiar de porc ca ai luat teapa.

Leave a Reply