Albastrul de rusia nu este o rasă de pisici. Este prima culoare sintetizată în laborator. Cine a fost deșteptul? Producătorul de vopsele, Heinrich Diesbach, la începutul secolului al XVIII-lea . Povestea sună cam așa:

 

albastru de prusia

Diesbach dorea să obțină roșu. Unii spun că a folosit sânge, alții spun că a folosit coloranți naturali obținuți din insecte. Cert e că a combinat o substanță roșie cu potasă (carbonat de potasiu). Dar pentru că a rămas fără resurse, omul s-a dus la Johann Konrad Dippel, în laboratorul căruia lucra, și i-a cerut împrumut potasă. Care era contaminată cu ulei animal-rezultat din sânge.

Încălzind sângele, proteinele și-au modificat structura și au reacționat cu potasa.  Ceea ce a rezultat a fost o substanță lipicioasă și groasă. A încălzit-o, a filtrat-o și a diluat-o.

Produsul rezultat l-a combinat cu vitriol verde (sulfat de fier). Când a văzut o culoare pală,  ce s-a gândit? „Hai să concentrez toată amestecătura asta!” . Și așa a făcut. Cu acid clorhidric.  Mare i-a fost uimirea când, în loc de roșu, a văzut albastru în fața ochilor.

Așa a apărut albastrul de prusia , primul colorant sintetic din istorie.

albastru de prusia

Iar acesta este primul tablou care a folosit albastrul de prusia. Opera îi aparține lui Pieter Van Der Werff.

 

 

 

 

 

 

 

Be Sociable, Share!
Alis M.
Este expertă în arta procrastinării și specialistă în așteptarea Inspirației, are carnet de șofer, categoria Pisică, este content manager în cadrul Asociației Scriitorilor în Zațul de Cafea, iar timpul liber și-l petrece împachetând fum și salvând balenele de la înec. Are capul în nori și picioarele bine înfipte în bocanci. Când va fi mare, Alis vrea să devină fotoliu.

NO COMMENTS

Leave a Reply