Lecția 1: ia-ți inima-n dinți!

Croitoria nu este o activitate pentru orice om, cu toate că ar putea fi. Ai nevoie de timp și multă răbdare, de perseverență și optimism. Înainte de a te apuca de treabă, este musai să ții cont de niște condiții:

Dacă ai o mașină de cusut, perfect. Dacă nu, va trebui să înveți să coși cu mâna.
Dacă știi că nu ai răbdare, nici nu are rost să te apuci. O mașină de cusut sau acul și ața nu vin la pachet cu talent și îndeletnicire.
Oricât de bună este la gust, creta de croitorie se folosește doar în croitorie.
Trebuie să ai doctoratul luat în matematica de clasa a doua (să știi să numeri, să aduni, să scazi, să înmulțești, să împarți)+ puțină geometrie de bază: ce înseamnă perpendicular, paralel, ce-i ăla unghi drept etc.
E indicat să ai la îndemână un caiet de calcule croitoricești. Dacă e prima dată când faci așa ceva, te vei încurca în știință. Probabil vei arunca la gunoi o grămadă de material. Sau îți vei face o plasă din petice.
O foarfecă bine ascuțită și un fier de călcat sunt cei mai buni prieteni ai tăi.
Încearcă să exersezi pe timp de zi, ai o lumină mult mai bună
Experimentează. Nu te teme să coși, chiar dacă nu are nicio noimă ceea ce faci. E bine să te familiarizezi cu mașina de cusut înainte să o folosești în scopuri serioase.

Cu timpul îți vei forma un stil și formule proprii într-ale cusutului.

Lecția 2 – măsurile

Înainte să te apuci de tranșat materiale, nu uita că există niște dimensiuni necesare construirii unui tipar. Pentru asta ai nevoie de persoana pe care vrei s-o măsori, de un centimentru, o foaie și ceva de scris. Nu uita să înconjori talia cu o panglică de 1cm. Te ajută la măsurătoare.

IC este înălțimea corpului. Așează persoana,desculță, lângă un perete și măsoară distanța din podea până în creștet. Sau invers, cum îți este mai simplu.

masuratori

Măsurile de lungime se fac în felul următor:

Lt este lungimea spatelui până în talie. Măsoară de la osul cefei până la partea inferioară a panglicii.

Lpr (L fustă/Lpantalon) este lungimea produsului. Măsoară în funcție de dorința fiecăruia.

Lf este lungimea feței. Nu lungimea feței tale care se sperie de o bucată de material și trei operații matematice. Este vorba despre lungimea feței produsului tău. Începe măsurarea de la umăr, trecând centimetrul peste partea cea mai dezvoltată a bustului, până la marginea inferioară a panglicii.

Lp este lungimea pensei de bust. Fixezi centimetrul la umăr, treci peste partea cea mai dezvoltată a bustului apoi lași să „cadă” liber. Vârful pensei este locul unde centimentrul se desparte de bust.

Lu, lungimea umărului și Lm, lungimea mânecii, se iau împreună. Fixezi centimetrul la baza gâtului și continui pe linia umărului și a mâinii întinse până la încheietura degetului mare cu palma. În funcție de forma mânecii separi cele două măsuri.

Nu uita să notezi.

Următoarele tipuri de măsuri sunt cele de circumferință. Se face înconjurul corpului după cum urmează:

CB, circumferința bustului – peste partea cea mai dezvoltată a bustului

CT, circumferința taliei – pe direcția panglicii legate în talie

CG, circumferința gâtului – la baza gâtului

Vei nota aceste măsuri atât întregi cât și pe jumătate (fiecare măsurătoare o împarți la 2)

Ultimele măsuri sunt cele de lățime:

Ls este lățimea spatelui. O măsori de la o încheietură la alta a brațului, trecând centimetrul peste partea cea mai dezvoltată a omoplaților

Lf este lățimea feței. O măsori deasupra bustului,de la o incheietură la alta a brațului

Vei mai măsura distanța dintre sâni pentru determinarea poziției pensei de bust.

Nu vei avea nevoie de toate aceste măsuri dacă vrei să-ți faci o fustă, un pantalon sau o vestă. Dar este bine să știi ce trebuie să măsori și cum, înainte să te apuci de treabă.

Bine bine, și cu tiparele cum rămâne? De tiparul propriu-zis ne vom ocupa ceva mai incolo. Până atunci te lăsăm să experimentezi agresiv cu hainele pentru păpuși.
 

 

Be Sociable, Share!
Alis M.
Este expertă în arta procrastinării și specialistă în așteptarea Inspirației, are carnet de șofer, categoria Pisică, este content manager în cadrul Asociației Scriitorilor în Zațul de Cafea, iar timpul liber și-l petrece împachetând fum și salvând balenele de la înec. Are capul în nori și picioarele bine înfipte în bocanci. Când va fi mare, Alis vrea să devină fotoliu.

4 COMMENTS

  1. VA ROG NOTATI LS[LUNGIMEA TALIEI SPATE CU lts]cu litere mari ser noteaza numai lungimea produsului si circumferintele bustului,taliei,soldului ex;CB,CT,CS.DACA VRETI DETALI VI LE POT DA AM EXPERIENTA DE 40ANI IN DOMENIU ,AM ABSOLVIT SCOALA PROFESIONALA IN 1975

Leave a Reply